Clicky


'Politie en minister niet druk met oplossen ladingdiefstallen'

'Politie en minister niet druk met oplossen ladingdiefstallen'
10-04-2014 15:48 | Criminaliteit | auteur Marcel van der Voort

VENLO / DEN HAAG - Directeur Gerard Wigmans van Innova Transport Nederland BV Venlo voelt zich in de steek gelaten door de politie en zelfs minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Recentelijk hebben criminelen een kostbare lading van hem gestolen en de transportondernemer heeft het gevoel dat zijn zaak geen prioriteit krijgt.

Van hem zijn recentelijk twee ladingen gestolen door, naar zijn zeggen, Viking Internationaal Koel- en Vriestransport uit Papendrecht. Inmiddels is duidelijk dat er veel meer slachtoffers zijn en de criminelen honderdduizenden euro’s aan goederen hebben buitgemaakt. Bij Wigmans gaat het om hout, bij anderen onder andere om bier en roestrvijstaal.

Belangrijk genoeg om de zaak bovenaan de prioriteitenlijst van de politie te krijgen, zou je denken. "Ik heb niet de indruk dat het zo is. En heb kort geleden een antwoord van de politie gekregen toen ik informeerde over de zaak", reageert Wigmans.

"Op dit moment is het voor mij niet duidelijk wie deze zaak onder behandeling heeft. Er is een landelijk team ladingdiefstallen die dit soort zaken op zich neemt. Ik ga uitzoeken wie precies deze zaak heeft. Daarna laat ik u dit weten", meldt Els Lamers van politie Limburg-Noord, team Venlo-Beesel, aan Wigmans.

Die wordt niet blij van zo’n reactie. Ondertussen is minister Opstelten geconfronteerd met de stelling dat er niet veel aandacht is voor het oplossen van ladingdiefstallen.

Opstelten: "Ik deel de opvatting dat sprake zou zijn van verminderde aandacht voor transportcriminaliteit niet. Integendeel, de Landelijke Eenheid van de nationale politie heeft transportcriminaliteit als speerpunt benoemd en pakt dit thema serieus aan via een integrale benadering vanuit de opsporing, handhaving en preventie."

“Dit gebeurt in samenwerking met de regionale eenheden en de ketenpartners. Het projectteam ladingdiefstal van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland bestaat nog tot eind 2014. Op dit moment is sprake van intensieve samenwerking tussen de Landelijke Eenheid en dit team ten behoeve van kennisoverdracht en de borging daarvan.”

"De aanpak van deze vorm van criminaliteit had en heeft de volle aandacht van politie en Openbaar Ministerie (OM). In het kader hiervan vindt structureel overleg plaats tussen publieke en private partners om de preventieve en repressieve en aanpak van transportcriminaliteit te bevorderen."

"Transportcriminaliteit is door het publiek-private Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) geprioriteerd in de aanpak van criminaliteit tegen het bedrijfsleven", laat de minister weten aan de SP-Tweede Kamerleden Kooiman en Bashir, die hem vragen stelden.

Nog erger

Ladingdiefstalslachtoffer Wigmans: "Dat strookt helemaal niet met wat ik meemaak. Kijk maar naar die reactie van de politie in Venlo." Maar het is nog erger. Hij kreeg een melding van Rob Verbon uit Nieuwegein. Die is directeur van Seria Recherche- en Adviesbureau B.V.

"Eind vorig jaar is er door ons recherchebureau in opdracht van een aantal gedupeerde bedrijven, schadebedrag rond de 1 miljoen euro, in de regio Den Haag, Rotterdam en Leiden een rechercheonderzoek ingesteld."

"Een aantal bedrijven, waaronder ook logistieke, bleken op slinkse wijze te zijn opgelicht door een criminele organisatie middels het aannemen van een valse identiteit, via e-mail, website, ip-adres, telefoonnummers en briefpapier."

Te groot

"Gaandeweg het onderzoek werd mij door de politie Haaglanden te kennen gegeven dat deze zaak te groot was om door hen gedraaid te kunnen worden en dat een grotere en zwaardere aanpak door de Nationale Politie noodzakelijk was gelet op het zware kaliber en internationale karakter van deze criminele organisatie."

"Bovendien hadden zij ook te maken met tijd en capaciteitsproblemen. Pogingen om het politie onderzoek weer op de rit te krijgen door contact te leggen met het OM alsmede de staatssecretaris Teeven van Justitie liepen ondanks alle mooie beloften op niets uit."

"Het feit dat het OM geen verdere actie ondernam zorgde voor het stopzetten van ons onderzoek", laat hij weten.

Wigmans: "Daar word ik stil van."

KvK-inschrijving: Vervreemden

De gedupeerde ondernemer heeft de inschrijving van Viking bij de Kamer van Koophandel eens goed bekeken en zag tot zijn verbazing de volgende tekst bij de inschrijving: Bedrijfsomschrijving: " ...Het verkrijgen en beheren van aandelen en van certificaten van aandelen, het bekleden van leidinggevende funkties in andere ondernemingen, het verwerven, bezitten, beheren, exploiteren en vervreemden van onroerende zaken en andere vermogenswaarden, alsmede het in administratie nemen daarvan..."

Dat vervreemden leest hij als stelen. Wigmans: "Dat is te gek voor woorden. Dat geeft meteen de kwaliteit van de Kamer van Koophandel aan." Hij snapt niet waarom een medewerker niet heeft ingegrepen en de politie waarschuwde. De betekenis van het woord is een beetje genuanceerder: 'het eigendom (van iets) aan iemand anders overdragen'.

Heeft Wigmans het gevoel dat een oplossing van de kwestie nabij is? "Helemaal niet. Ik heb het vermoeden dat er nog niets aan gedaan is", wil hij kwijt.

De nieuwsredactie van Transport Online heeft minister Opstelten benaderd via zijn woordvoerder Job van de Zande. Maar die reageert niet op het verzoek om een reactie te geven.