Clicky


Zoekgebied Maleisisch vliegtuig verkleind

Zoekgebied Maleisisch vliegtuig verkleind
10-04-2014 11:43 | Algemeen | auteur De Redactie

PERTH - Het gebied in de Indische Oceaan waar gezocht wordt naar sporen van het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines is verkleind tot 58 duizend vierkante kilometer, een kwart van het gebied van enkele dagen geleden. De speurders hebben signalen opgevangen die waarschijnlijk afkomstig zijn van de zwarte dozen van de Boeing 777. Veertien vliegtuigen en dertien schepen zoeken 2300 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Perth naar drijvende brokstukken.

Binnen het gebied ligt een zone van 1300 vierkante kilometer waar het Australische schip Ocean Shield met apparatuur van de Amerikaanse marine nieuwe signalen probeert op te vangen om de bron daarvan preciezer te lokaliseren. Er is haast geboden, omdat de batterijen van de zwarte dozen uitgeput raken. Australië heeft bij de zoekactie betrokken internationale diensten donderdag laten weten dat de pingers waarschijnlijk nog een dag of tien een signaal zullen afgeven, dat wel steeds zwakker zal worden.

Het was dinsdag een maand geleden dat vlucht MH370 van Kuala Lumpur naar Beijing verdween. Het toestel met 239 mensen aan boord maakte een onverklaarbare koerswijziging en moet volgens satellietgegevens in het zuiden van de Indische Oceaan zijn gestort. Onderzoekers hopen aan de hand van de in de zwarte dozen opgeslagen gegevens te kunnen achterhalen wat er precies gebeurd is. In het gebied is de zee ongeveer 4500 meter diep.

De schepen en vliegtuigen aan de oppervlakte zoeken nu ook in een strakker patroon. Ze hebben woensdag 'een groot aantal voorwerpen' zien drijven, maar de paar objecten die zijn opgepikt zijn volgens het centrum dat de zoekactie coördineert niet met het verdwenen vliegtuig in verband te brengen.