Clicky


FNV: Pak bij schijnzelfstandigheid de werkgever aan

FNV: Pak bij schijnzelfstandigheid de werkgever aan
10-04-2014 10:08 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - "Het is niet terecht als schijnzelfstandigen nu de dupe worden van het strengere optreden van de fiscus. De Belastingdienst moet eerst de werkgever aansprakelijk stellen door achterstallige belasting en premie te vorderen." Daarover wil de FNV op korte termijn in gesprek met staatssecretaris Wiebes van Financiën en minister Asscher van Sociale Zaken.

Aanleiding zijn berichten in de Volkskrant van 9 april over tienduizenden zzp’ers die in de problemen komen als gevolg van de hardere aanpak van schijnzelfstandigheid. De harde aanpak van schijnconstructies kan op de volledige steun rekenen van de FNV. Dit mag echter niet uitmonden in een jacht op zzp'ers en andere werkenden die de afgelopen jaren alleen via een VAR-verklaring nog aan het werk konden komen. Het is niet terecht mensen per direct hun inkomen en perspectief af te nemen.

Werkgever moet premie betalen

De FNV vindt dat de Belastingdienst eerst zijn pijlen moet richten op de werkgevers die van de schijnconstructie gebruik maken. Volgens de FNV is het simpel: als de mensen niet als zelfstandige werken, zijn ze dus werknemer en is premie verschuldigd. Als mensen echter alleen maar hun VAR-verklaring wordt afgepakt, raken ze daardoor hun werk kwijt. Terwijl ze eigenlijk de arbeidsovereenkomst moeten krijgen waarop ze recht hebben. Vakbondsleden die zzp’er zijn en door de actie van de fiscus in de problemen komen, kunnen bij hun FNV-bond aankloppen voor steun.

Sociaal akkoord

De FNV dringt al langer aan op het aanpakken van schijnzelfstandigheid. De huidige aanpak vloeit voort uit het sociaal akkoord van vorig jaar. Schijnzelfstandigheid heeft perverse effecten op de arbeidsmarkt, leidt tot valse concurrentie tussen werkenden en tot belastingontduiking, ondergraaft het draagvlak voor de sociale zekerheid en is de zoveelste manier om werkgeversrisico's op werkenden af te wentelen. De afgelopen jaren zijn veel werkenden onder druk gezet om vormen van schijnzelfstandigheid te accepteren. De FNV roept daarom werkenden op zich goed te realiseren waar ze aan beginnen als ze als zelfstandige aan de slag gaan.