Clicky


Dachser groeit door internationalisering

Dachser groeit door internationalisering
09-04-2014 16:41 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Een sterk tweede halfjaar en de succesvolle integratie van de twee Spaanse overnames, Azkar en Transunion, hebben in 2013 geleid tot een forse stijging van de omzet. De logistiek dienstverlener wist zijn geconsolideerde bruto-concernomzet met 13,2 procent te verhogen tot 4,99 miljard euro.

Bernhard Simon, CEO van Dachser, uitte tijdens de persconferentie in München zijn tevredenheid over de integratie en de ontwikkeling van de Spaanse bedrijven Azkar en Transunion, die de logistiek dienstverlener in januari 2013 heeft overgenomen. "Azkar heeft zich consequent gericht op internationale handel en daarmee de verwachte effecten in het netwerk waargemaakt, vooral in samenwerking met onze versterkte Franse organisatie. Transunion heeft niet alleen onze zeevrachtdivisie en de trans-Atlantische routes versterkt, maar is ook in recordtempo volledig geïntegreerd: al sinds 1 januari 2014 opereert het bedrijf onder de naam Dachser."

Internationalisering als groeimotor

Terwijl de divisie Food Logistics op eigen kracht een omzetgroei van 8,2 procent realiseerde, groeiden European Logistics en Air & Sea Logistics met name als gevolg van acquisities. Op groepsniveau behaalde Dachser een autonome omzetgroei van 2,3 procent. Bernhard Simon zegt hierover: "Sinds ongeveer twee jaar zien we slechts marginale groei in de grote logistieke markten, zoals Duitsland. De motor voor toekomstige groei wordt aangedreven door internationaal grensoverschrijdend goederenvervoer. Dit geldt voor groupage-vervoer met industriële klanten, contractlogistiek en food logistics die van oudsher op regionaal niveau is opgezet. Met de lancering van het European Food Network, bestaande uit 12 partners in 21 Europese landen, is een revolutionaire samenwerking opgestart die zeer goed door klanten is ontvangen."

Omdat de transportvolumes niet meer zo sterk stijgen als in het verleden, kunnen de aanzienlijke investeringen van Dachser in de fysieke Europese infrastructuur in de toekomst enigszins worden beperkt. In 2013 werd 119 miljoen euro geïnvesteerd in materiële vaste activa, met name in nieuwbouw en uitbreiding van vestigingen als Langenau, Schönefeld, Northampton en het Zwitserse Lyss in de buurt van Bern. Voor 2014 is een bedrag van 110 miljoen euro begroot. Simon: "Voor de komende vijf jaar hebben we een aangepast investeringsbudget van ongeveer een miljard euro."

Talrijke nieuwe records

Dachser behaalde in 2013 verschillende records. Aan het eind van het jaar bedroeg het aantal medewerkers 24.900, waarvan 48 procent werkzaam is buiten Duitsland. Het aantal zendingen steeg tot 69,6 miljoen (+ 37,5 procent), mede dankzij de sterke marktpositie van Azkar als pakketleverancier. De concerntonnage zonder TEU’s steeg tot 32,9 miljoen ton (+9,3 procent). Dachser beschikt over een netwerk van 471 vestigingen en is wereldwijd in 42 landen vertegenwoordigd met eigen locaties (5 meer dan voorheen).

Goede vooruitzichten voor 2014

Bernard Simon ziet het jaar 2014 optimistisch tegemoet. De gunstige resultaten in het vierde kwartaal van 2013 hebben zich dankzij de zachte winter in het nieuwe jaar voortgezet. "Duurzame groei gebaseerd op uitbreiding van internationale verkeren en hoogwaardige contractlogistiek, ook buiten Europa. Dat is de focus voor 2014", aldus Simon. "Dachser is de laatste jaren uitgegroeid tot een wereldwijde speler. Het is nu taak om onze lokale positie als onderdeel van de globale organisatie te versterken. Door dicht bij de klant te blijven volgt Dachser het juiste groeipad voor de toekomst."