Clicky


EU-richtlijn opslag metadata is ongeldig

EU-richtlijn opslag metadata is ongeldig
08-04-2014 10:08 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

KIRCHBERG - Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft de omstreden richtlijn Bewaarplicht Telecomgegevens van de Europese Unie dinsdag ongeldig verklaard. De massale opslag van metadata van het telefoon- en internetverkeer zonder concrete aanleiding is een zeer diepe inbreuk op de grondrechten van Europese burgers.

"Deze richtlijn impliceert een zeer omvangrijke en bijzonder ernstige inmenging in de fundamentele rechten op eerbiediging van het privéleven en op bescherming van persoonsgegevens zonder dat deze inmenging tot het strikt noodzakelijke beperkt blijft", stelt het hof.

De opslag van metadata moet helpen bij het oplossen van zware misdrijven zoals georganiseerde criminaliteit en terrorisme. Maar volgens de rechters in Luxemburg ontbreken in de richtlijn uit 2006 objectieve criteria voor het verzamelen, inzien en bewaren van de verkeersgegevens.

Het hof heeft ook kritiek op het feit dat de richtlijn niet verplicht stelt dat de gegevens op het grondgebied van de EU worden bewaard. Daardoor is toezicht door een onafhankelijke autoriteit op de naleving van de vereisten van bescherming en beveiliging niet gewaarborgd.

Het Europese hof deed de uitspraak in een zaak die door een Ierse burgerrechtenorganisatie, de regering van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië en enkele duizenden Oostenrijkers was aangespannen.

Europarlementslid Sophie in 't Veld (D66) is blij met de uitspraak. "Nu kunnen we eindelijk deze ondeugdelijke wet schrappen", stelt zij. "Deze richtlijn jaagt bedrijven en overheden op kosten, slaat gegevens van onschuldige Europeanen op zonder aanleiding of verdenking en het nut is volstrekt onduidelijk."

VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff noemt het vonnis 'opvallend'. De liberaal heeft het kabinet om een brief gevraagd met uitleg wat de uitspraak voor Nederland betekent, schrijft hij op Twitter. (Novum)