Clicky


Scania Blue Stream: de wind de baas op de Scania manier

Scania Blue Stream: de wind de baas op de Scania manier
08-04-2014 09:33 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

SÖDERTALJE - “Go with the flow” - Scania presenteert een per klant gebouwde, gelimiteerde editie gebaseerd op de Scania Streamline met de unieke V8 motor. Blue Stream heeft een R-serie cabine ontworpen in samenwerking met Svempa Bergendahl, de legendarische Zweedse custom truck bouwer. Van deze unieke truck zullen 200 genummerde exemplaren gebouwd worden in Södertälje als eerbetoon aan de originele Scania Streamline die in 1991 werd geïntroduceerd, de eerste echte aerodynamische cabine in het zware truck segment.

“Met de herintroductie van de Scania Streamline vorig jaar, hebben we veel positieve reacties van klanten gehad die voorheen in de originele 3-serie Scania Streamline hebben gereden", zegt Kristoffer Nyberg, Produkt Manager lange afstand transport bij Scania Trucks.

“Velen wezen op het opvallende uiterlijk van de lichtblauwe truck met paars en roze striping. Toen we besloten dit icoon te eren met een gelimiteerde editie van de nieuwe Scania Streamline, wilden we absoluut Svempa hierbij betrekken omdat hij de beste man voor deze taak is. De gelimiteerde Blue Stream editie karakteristiek door een uniek metallic exterieur, striping en interieur details, geproduceerd in Scania's gewone produktie systeem, dat een grote flexibiliteit kent."

“Wij waren heel blij met deze opdracht", aldus Jan Richter, hoofd ontwerpen bij Svempas. "Het was natuurlijk verleidelijk de originele babyblauwe kleur te gebruiken, maar ondanks de bekendheid hiervan wilden we iets dat bij 2014 past, uiteindelijk kwamen we op een metallic kleur uit die veranderd afhankelijk van de hoek waarin je er naar kijkt en de lichtcondities."

Het eerbetoon aan de oude Streamline is duidelijk door de striping, die echter van een moderner design is om de uitstekende aerodynamica van de truck te benadrukken. De in het oog springende Scania V8 kenmerken worden naar voren gehaald door de glanzende zwarte grille. In de cabine zijn een reeks aan extra's aangebracht terwijl andere opties door de klanten gekozen kunnen worden.

Het meest opvallende onderdeel van het interieur van de Blue Stream zijn de unieke, geventileerde lederen stoelen met exclusieve stiksels in contrasterende kleuren.

"De Blue Stream zal een unieke maar betaalbare truck in zijn segment zijn", zegt Nyberg. "De uitvoering is opvallend, maar vergis je niet, we hebben het wel over trucks die zeer geschikt zijn voor zware tranportopgaven die het nodige motorvermogen eisen die Scania's V8 kan bieden. Uitgerust met een volledige spoiler set en het Scania Opticruise systeem, zal de Blue Stream net zo'n produktieve truck zijn als iedere andere Scania."

Blue Stream zal beschikbaar zijn op alle markten waar de Scania V8 motoren worden aangeboden onafhankelijk van de emissieklassen, met vermogens variërend van 500 tot 730 pk. De Blue Stream kan besteld worden als trekker of motorwagen in iedere variant met Highline of Topline slaapcabines. Ieder exemplaar wordt genummerd door een plaat op het dashbord.

Om de Blue Stream nog exclusiever te maken worden deze standaard geleverd met de volgende pakketten, die normaal gesproken optioneel zijn:

  • verlichtingspakket
  • chauffeurspakket
  • prestige pakket
  • comfort pakket

De uiteindelijke specificatie zal in overleg met elke klant worden vastgesteld. Andere af-fabriek opties zoals extra bergruimte, een loopplank etc. kunnen af-fabriek besteld worden bij Scania afhankelijk van de wensen van de klant.