Clicky


'Klimaatverandering bedreigt drinkwater'

'Klimaatverandering bedreigt drinkwater'
18-03-2014 09:38 | Gezondheid | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Door de klimaatverandering staat de kwaliteit van het drinkwater dat uit oppervlaktewater wordt gewonnen bij alle Nederlandse winlocaties onder druk. Om dit water ook in de toekomst te gebruiken moeten maatregelen worden genomen, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Het meeste drinkwater wordt in Nederland gewonnen uit grondwater. Maar een groot deel, zo'n veertig procent, wordt gewonnen uit oppervlaktewater. Het gaat dan bijvoorbeeld om rivieren of meren.

Door de opwarming van de aarde neemt de hoeveelheid water die door de rivieren stroomt af. De lozingen op het water hebben daardoor veel meer invloed op de kwaliteit omdat de vervuiling met minder water wordt verdund.

Om de kwaliteit op peil te houden kan wettelijk worden bepaald dat bij droog weer minder op het water mag worden geloosd, stelt het RIVM voor. Ook kan bij aanhoudende droogte de aanvoer in een rivier waar grondwater uit wordt gewonnen worden verhoogd door water uit een andere rivier daarheen te leiden.

Ook kunnen drinkwaterbedrijven meer of andere waterzuiveringsinstallaties inzetten. Een andere optie is om het rioolwater beter te zuiveren voordat het op het oppervlaktewater wordt geloosd. Daar komen echter hoge kosten bij kijken en daarom is het volgens het RIVM niet waarschijnlijk dat hiervoor wordt gekozen.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat wilde weten wat moet worden gedaan om in de toekomst over schoon drinkwater te blijven beschikken. (Novum)