Clicky


'Top OM vooraf geïnformeerd over witwasdeal'

'Top OM vooraf geïnformeerd over witwasdeal'
13-03-2014 20:02 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De top van het Openbaar Ministerie is voorafgaand aan de omstreden witwasdeal met crimineel Cees H. geïnformeerd door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven, destijds officier van justitie. Het OM keurde de inhoud van de schikking goed, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de kwestie.

Verschillende Kamerleden wilden weten wanneer de deal precies was besproken binnen het College van procureurs-generaal. Dit naar aanleiding van uitspraken van voormalig procureur-generaal Dato Steenhuis woensdag in Nieuwsuur. Die zei dat de deal nooit zou zijn goedgekeurd als het college op de hoogte was geweest. Pas twee maanden later, toen de deal niet meer terug te draaien was, informeerde Teeven het college.

Opstelten antwoordde dat het College van procureurs-generaal al op 15 februari 2000 akkoord is gegaan met de inhoud van de schikking. Op 15 juni is de schikking ondertekend door H. en diens advocaat, maar niet door Teeven. In de zomer heeft het OM nogmaals ingestemd met de deal, waarna die op 17 augustus uiteindelijk is ondertekend door Teeven, aldus Opstelten. "Het is niet zo dat achteraf goedkeuring heeft plaatsgevonden", zei de minister.



De minister wilde niet zeggen of Steenhuis heeft gelogen. Opstelten zei dat hij kennis heeft genomen van diens uitspraken. "Ik heb niet laten informeren wie er allemaal bij de vergadering aanwezig waren en wie er wanneer niet was." Het gaat erom dat het College van procureurs-generaal zijn plicht heeft gedaan.

Het OM was op voorhand ook akkoord met het buitensluiten van de Belastingdienst, waarop veel kritiek klonk in de Kamer. "Ze hebben het totale voorstel goedgekeurd en daar zat dit bij", zei Opstelten die sprak van een 'gevoelige schikking'.

De minister baseert zich hierbij op ambtsberichten van het OM uit die tijd. Jan de Wit (SP) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) eisten dat Opstelten het betreffende bericht openbaar maakt, maar dat wil de minister niet. Ambtsberichten en de notulen van vergaderingen van de top van het OM worden nooit naar de Kamer gestuurd, zei hij.

Teeven sloot in 2000 als officier van justitie een deal met drugscrimineel Cees H. Die overeenkomst hield in dat H. 750 duizend gulden moest betalen, waarna hij miljoenen aan zwart geld kreeg teruggestort. Opstelten spreekt tegen dat Teeven zich hiermee schuldig maakte aan een witwasoperatie.

Volgens Nieuwsuur ging het daarbij om meer dan vijf miljoen gulden aan zwart geld dat werd witgewassen, maar Opstelten sprak dit tegen. Volgens hem ging het om twee miljoen euro, waarvan de staat uiteindelijk 750 duizend gulden heeft gehouden. (Novum)