Clicky


Witwasverweer Opstelten overtuigt oppositie niet

Witwasverweer Opstelten overtuigt oppositie niet
13-03-2014 19:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De oppositie in de Tweede Kamer is niet overtuigd door het verweer van minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) niets te verwijten valt bij de omstreden witwasdeal die hij als officier van justitie sloot met crimineel Cees H. Dat bleek donderdagmiddag bij het debat over de kwestie.

Volgens Jan de Wit (SP) heeft Teeven zich wel degelijk schuldig gemaakt aan witwassen, ofschoon dat destijds nog niet strafbaar was. "De staat heeft meegeholpen aan het witmaken van zwart geld", zei de SP'er. Dit was mogelijk omdat de Belastingdienst doelbewust buiten de deal werd gehouden, zei hij.

Voor Lilian Helder (PVV) staat vast dat de Belastingdienst geïnformeerd had moeten worden. Zij wil weten waarom dat niet is gebeurd. "Justitie heeft zich laten gebruiken voor het witwassen van miljoenen", concludeerde zij.

Volgens Magda Berndsen (D66) raakt de kwestie aan de integriteit van Teeven. "De hoofdvraag is of Teeven in zijn voormalige functie integer en binnen de kaders van de wet heeft gehandeld", stelde zij. Berndsen vindt de antwoorden van Opstelten 'vaag en onduidelijk'.

Madeleine van Toorenburg (CDA) was ook uitermate kritisch. Zij sprak van een 'gulle belastingvrije schenking ten behoeve van een crimineel'. "Dit is een fraai staaltje van belastingontduiking, gefaciliteerd door justitie." En dat de fiscus buiten de deal werd gehouden, snapt zij al helemaal niet. "Wij vielen echt van onze stoel. Wat bezielt de officier van justitie op zoiets op te nemen in de overeenkomst?"

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) sprak van 'dubieuze deals'. Zij noemde het immoreel om met medeweten van de overheid geld wit te wassen en criminelen fiscaal voordelen te geven door de Belastingdienst buiten spel te zetten.

Opstelten sprak donderdag tegen dat Teeven op eigen houtje heeft gehandeld. De top van het OM was op de hoogte van de deal, bezwoer hij. Ook hoefde de Belastingdienst niet te worden geïnformeerd over de schikking. Er bestaat voor het OM geen wettelijke verplichting om de fiscus 'actief te informeren over ontnemingsschikkingen', aldus de bewindsman. (Novum)