Clicky


VVD en PvdA in de plus na positieve CPB-cijfers

VVD en PvdA in de plus na positieve CPB-cijfers
09-03-2014 09:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De positieve cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) hebben een gunstige uitwerking voor coalitiepartijen VVD en PvdA. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond boeken beide partijen winst. Dat gaat ten koste van de PVV, D66 en ChristenUnie.

De VVD stijgt twee zetels en heeft er nu 21, de PvdA krijgt er een bij en staat nu op veertien. De PVV is met 28 zetels nog steeds de grootste in de peiling, gevolgd door SP (23), D66 (20) en CDA (19). Volgens De Hond is een beperkt deel van de VVD-kiezers, die de afgelopen maanden niet wisten op welke partij ze moesten stemmen, weer terug bij de VVD.

Het CPB voorspelde afgelopen week belangrijke plussen voor 2015: economische groei, iets meer werkgelegenheid, meer consumptie en een lager overheidstekort. Ruim een vijfde van de kiezers denkt nu positiever over het regeringsbeleid. Bij aanhangers van VVD, CDA en D66 is dat bijna een derde.

Bijna de helft van de kiezers heeft overigens het vermoeden dat de rekenmeesters de cijfers gunstiger hebben gemaakt dan ze eigenlijk zijn. Vooral kiezers van PVV, 50Plus en SP zijn pessimistisch en argwanend.

Ruim 22 procent van de ondervraagden vindt dat het huidige bezuinigingsbeleid moet worden voortgezet. Onder VVD'ers is dat 41 procent. Bij PvdA-kiezers is dat maar zeventien procent. Een groter deel (43 procent) wil dat de bezuinigingen worden teruggedraaid en dat de werkgelegenheid moet worden gestimuleerd (35 procent). (Novum)