Clicky


Kruidenier Foodservices in de problemen

Kruidenier Foodservices in de problemen
06-03-2014 16:44 | Transport | auteur Marcel van der Voort

ROTTERDAM - [update 07-03 9:35 uur] Er zijn problemen bij Kruidenier Foodservices B.V., met het hoofdkantoor aan de Sluisjesdijk 111 in Rotterdam. De ondergang van het familiebedrijf zou nabij zijn. Er werken veel vrachtwagenchauffeurs die dagelijk het transport verzorgen.

Zowel de nieuwsredactie van Transport Online als FNV Bondgenoten worden benaderd door verontruste chauffeurs en andere werknemers. Navraag bij de Rotterdamse rechtbank leert dat er donderdagmiddag nog geen uitstel van betaling is verleend of erger nog: een faillissement is uitgesproken.

Bij het bedrijf in zwaar weer werken, volgens de laatste gegevens van de Kamer van Koophandel zo’n 335 mensen verspreid over meerdere vestigingen in ons land.

"Via onze leden hoor ik dat leveranciers bezig zijn met het terughalen van hun producten. Dat zou duiden op een naderend uitstel van betaling", laat bestuurder Frans de Beer van FNV Bondgenoten donderdagmiddag weten.

"De mensen zijn nog aan het werk. Maar het zou vooral gaan om het uitleveren van de bestaande voorraad. Ik heb geen signalen dat er mensen noodgedwongen thuis zitten", klinkt het verder.

Er zijn voorts signalen dat een groot uitzendbureau in allerijl 54 uitzendkrachten heeft weggehaald vanwege onbetaalde rekeningen. Maar de vakbondsman kent die nog niet. "Wel hoor ik dat er bedrijfswagens zijn opgehaald door de rechtmatige eigenaars of leveranciers", voegt hij eraan toe.

Schulden

Een chauffeur vertelt dat de vrachtwagens niet meer gewassen mogen worden in de wasstraat waar ze normaal komen. Eveneens vanwege schulden.

"Het zou gaan om problemen bij het gehele bedrijf. Volgens mij is de bedrijfsconstructie zo dat de onderneming tot op het hoogste niveau aansprakelijk is."

Transport Online heeft de directie gevraagd om uitleg, maar er was donderdagmiddag niemand in de gelegenheid om die te geven.

Familiebedrijf

Kruidenier Foodservices is een familiebedrijf. In 1928 startte Arie Cornelis Kruidenier met leveren van zuivel en verse pap aan schippersgezinnen die de Rotterdamse haven aandeden. Zo verdiende hij zijn bijnaam ‘Aai-Pap’.

Dagelijks zijn de schippersgezinnen in de haven voorzien van zuivel en dan vooral de huisspecialiteit: verse pap.

In 1978 werd door kleinzoon Peter Kruidenier de basis gelegd voor de huidige organisatie. En in 1983 komt broer Joop het bedrijf versterken. Kruidenier werd in de regio in eerste instantie groot door rijdende winkels, die tot 1991 dienst hebben gedaan.

Daarna groeide de landelijke organisatie. Tot ver buiten de Rotterdamse haven. Kruidenier is ieder jaar verder gegroeid tot een echte vers leverancier met een landelijk netwerk.

Sligro

Op de sociale media verschijnen vrijdag berichten over een faillissement van Kruidenier Foodservices. Daarnaast zou Sligro de klanten beleveren. Bij de Rechtbank Rotterdam is vrijdagochtend nog geen faillissement geregistreerd van Kruidenier Foodservices BV.

Wilco Jansen, woordvoerder van Sligro, bevestigt dat hij op de hoogte is van de problemen bij Kruidenier Foodservices echter is hem van een faillissement eveneens nog niets bekend. Dat klanten van Kruidenier beleverd zijn door Sligro klopt. "Klanten komen als zij op zoek zijn naar een alternatief voor de belevering al snel bij Sligro uit", zegt Jansen vrijdagochtend tegen Transport Online.

"Nee, wij hebben de activiteiten van Kruidenier Foodservices niet overgenomen", antwoord Jansen stellig op de vraag of het klopt dat Sligro de activiteiten van Kruidenier Foodservices heeft overgenomen.

Niet bereikbaar

Bij Kruidenier Foodservices is ook vrijdagochtend niemand bereikbaar voor een toelichting.