Clicky


Ashton: EU overweegt gerichte sancties

Ashton: EU overweegt gerichte sancties
03-03-2014 20:00 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - De Europese Unie overweegt 'gerichte sancties' tegen Rusland te treffen als het land geen maatregelen neemt om de spanningen in Oekraïne weg te nemen. Dat heeft buitenlandchef van de EU Catherine Ashton maandag gezegd op een persconferentie na overleg met de Europese ministers van buitenlandse zaken. Ze sprak onder andere van het instellen van reisbeperkingen.

Ashton zei dat Rusland direct zijn militairen moet terughalen naar de kazernes. Ze veroordeelde de schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne en pleitte voor een vreedzame oplossing. De Russen hebben tot donderdag gekregen om hun goede wil te tonen, liet de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius weten.

Oekraïne heeft nog altijd de mogelijkheid het associatieverdrag met de EU te tekenen en er wordt hard gewerkt aan financiële steun, aldus Ashton.

Dinsdag reist Ashton naar Madrid voor overleg met de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov. Voor donderdag heeft Europees president Herman Van Rompuy spoedberaad belegd. De Europese regeringsleiders bespreken dan welke de-escalerende maatregelen kunnen worden genomen.

Premier Mark Rutte (VVD) zal aanwezig zijn bij de extra Europese top, meldt zijn woordvoerder desgevraagd. (Novum/AP)