Clicky


TU Delft: stel verbreding A27 paar jaar uit

TU Delft: stel verbreding A27 paar jaar uit
14-02-2014 09:34 | Algemeen | auteur De Redactie

DELFT - Het is verstandig om de beslissing om de A27 bij Utrecht te verbreden een aantal jaar uit te stellen. Dat advies geeft de TU Delft aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een vrijdag verschenen onderzoeksrapport. Uit het onderzoek in opdracht van een lokale actiegroep is gebleken dat de verbreding van de snelweg meer kost dan opbrengt.

Volgens de onderzoekers rekent Schultz met een onrealistisch groeiscenario. Alleen bij sterke economische groei kan verbreding van de weg een positief saldo van 160 miljoen euro opleveren. Waarschijnlijker is volgens de studie het scenario van geen tot matige economische groei. In dat geval gaat het om een negatief saldo tussen de 764 en 866 miljoen euro.

Onderzoekers van de TU Delft 'lijkt het verstandig' als het plan voor het verbreden van de snelweg een aantal jaar wordt uitgesteld. In die tijd kan worden herberekend of de cijfers die in eerste instantie werden gegeven de toets doorstaan. Daarbij moet rekening worden gehouden met de economische situatie op dat moment, waarschuwen de onderzoekers.

GroenLinks roept Schultz op het rapport ter harte te nemen. "De minister gebruikt totaal verouderde cijfers om de aanleg van extra asfalt rond Utrecht door te drukken. Als er niet genoeg geld is voor ouderen of onderwijs dan moet je als minister wel heel zeker weten wat je doet voor je miljarden uitgeeft aan een paar kilometer snelweg", reageert Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

De verbreding van de snelweg, waartoe in december 2010 in principe werd besloten, staat al langer ter discussie. Zowel partijen in de Tweede Kamer als in Utrecht hebben zich verzet tegen het plan. Een deel van landgoed Amelisweerd moet wijken voor het asfalt. Uit berekeningen van Rijkswaterstaat is gebleken dat 0,86 hectare van natuur wordt vernietigd. (Novum)