Clicky


Omzetting bediening Sluis Maasbracht naar nieuwe Bediencentrale geslaagd

Omzetting bediening Sluis Maasbracht naar nieuwe Bediencentrale geslaagd
10-02-2014 17:01 | Algemeen | auteur De Redactie

MAASBRACHT - In de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 februari is het eerste sluiscomplex omgezet naar de nieuwe Bediencentrale Maasbracht. En met succes! Hiermee is een belangrijke mijlpaal behaald in het realiseren van het op afstand bedienen van zes sluizen vanuit de nieuwe Bediencentrale.

Zaterdagnacht heeft een projectteam van medewerkers van Rijkswaterstaat, Siemens, Istimewa en KPN alle systemen uitgebreid getest en proefschuttingen uitgevoerd. Nadat hierbij geen storingen werden geconstateerd, is het akkoord gegeven voor het op afstand van bedienen van de sluis in Maasbracht. De komende twee weken wordt nog gedurende normaal gebruik van het sluiscomplex een duurproef uitgevoerd.

De overige sluiscomplexen binnen het programma Maasroute zullen met intervallen van 3 maanden verhuizen naar de nieuwe Bediencentrale. Rond de jaarwisseling 2014/2015 zal deze operatie zijn afgerond.

Vlottere afwikkeling scheepvaartverkeer

De Bediencentrale in Maasbracht wordt de centrale bedieningsunit voor alle bruggen, sluizen en stuwen op het traject Maastricht-Belfeld. Door deze objecten vanuit de nieuwe centrale te bedienen maakt Rijkswaterstaat zijn dienstverlening duidelijker en flexibeler. De bediening op afstand vanuit de Scheepvaartcentrale verbetert de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van Rijkswaterstaat, maakt just-in-time vervoer (beter) mogelijk en zorgt voor een vlottere afwikkeling van het scheepvaartverkeer.

Dit project van Rijkswaterstaat valt onder het programma Maasroute, gericht op het geschikt maken van de Maasroute voor groter binnenvaartverkeer.