Clicky


Grieks eiland opnieuw getroffen door aardbeving

Grieks eiland opnieuw getroffen door aardbeving
03-02-2014 13:08 | Buitenland | auteur De Redactie

ATHENE - Het Griekse eiland Kefalonia is maandagochtend opnieuw opgeschrikt door een krachtige aardbeving. De haven van Lixouri, de tweede stad van het eiland, raakte beschadigd en zeker zestien mensen liepen lichte verwondingen op. Het eiland werd vorige week ook al getroffen door een beving, die honderden gebouwen beschadigde.

De beving had een kracht tussen 5,7 en 6,1, aldus het Instituut voor Geodynamica in Athene. Bewoners van het eiland die zich meldden bij Griekse media zeiden dat wegen beschadigd zijn geraakt en delen van het eiland zonder elektriciteit en stromend water zitten. Veel bewoners zijn uit voorzorg hun huizen ontvlucht, maar eenmaal buiten werden ze geconfronteerd met slagregens en lage temperaturen.

Vooralsnog zijn er geen meldingen van zware verwondingen of ingestorte gebouwen. De autoriteiten beschikken echter nog over weinig informatie uit de meer afgelegen delen van het eiland. Daar moest na zonsopgang verandering in komen, zei Alexandros Parisis, de burgemeester van Kefalonia. De autoriteiten hebben uit voorzorg een reddingsteam met speurhond naar het eiland gestuurd. Minister van openbare orde Nikos Dendias is met zijn topambtenaren onderweg om de hulp te coördineren.

Het leger heeft twee transportvliegtuigen gestuurd met aan boord hulpverleners en noodhulp, zoals tenten. Ook is een schip van de marine onderweg. Aan boord zijn graafmachines, een veldkeuken en tankauto met water, aldus het ministerie van defensie.

De beving van vorige week had een kracht van 5,9 en beschadigde honderden huizen. Scholen en overheidsgebouwen werden na de schok gesloten en de regering stelde de noodtoestand in. De scholen blijven in ieder geval nog tot woensdag dicht.

Aardbevingen zijn niet ongebruikelijk in Griekenland. In 1953 richtte een beving van 7,2 op Kefalonia en het nabijgelegen eiland Zakynthos grote verwoestingen aan. Honderden mensen kwamen toen om en bijna heel Kefalonia werd met de grond gelijk gemaakt. Seismologen waarschuwen dat de komende dagen maar aardschokken verwacht kunnen worden. Kefalonia ligt in een seismologisch actief gebied. "Het hele gebied is nu actief. (...)", aldus Maria Sahpazi van het Instituut voor Geodynamica. Ze vermoedt dat de beving van maandag een naschok is van de beving van 26 januari. Sahpazi sluit niet uit dat de komende dagen meer zware naschokken plaatshebben. (Novum/AP)