Clicky


Chauffeur F.T.I. Nederland zonder loon de kerst in

Chauffeur F.T.I. Nederland zonder loon de kerst in
20-12-2013 15:42 | Transport | auteur Marcel van der Voort

HEIJEN - "Met kerst kan ik een speklap eten. Een kalkoen zit er niet in, het is erg magertjes", verzucht chauffeur Robby Bosveld. “Ik heb na september geen salaris meer gehad van F.T.I. Nederland uit Heijen. Het achterstallige loon is opgelopen tot bijna 7000 euro”, voegt hij eraan toe.

"Ondertussen trekken ze nog steeds chauffeurs aan. De mensen moeten gewaarschuwd worden. Ze rijden in elk geval nog met twee vrachtwagens voor een bedrijf in Terneuzen", stelt de chauffeur die enige tijd voor F.T.I. Nederland reed.

"Wat er precies bij dat bedrijf aan de hand is weet ik niet. Dat is het grootste probleem. Directeur Leon Vernout reageert niet op mijn e-mails en sms-berichten en de telefoon neemt hij al helemaal niet op", praat Bosveld verder.

"Tegen FNV Bondgenoten heeft hij wel gezegd dat het geld wordt overgemaakt. Helaas is dat niet gebeurd. De vakbond heeft drie keer een loonvordering bij hem gedaan, maar daarop wordt niet gereageerd", klinkt het.

Niet betalen

"Ik heb vrijdagmiddag met een medewerker van het UWV gesproken. Eerst  wilde UWV niet betalen omdat het bedrijf geen premies betaald heeft. Het zou in Luxemburg gevestigd zijn.”

Het moederbedrijf zetelt inderdaad in Luxemburg, maar het Nederlandse deel is volgens de Kamer van Koophandel gewoon gevestigd in Venlo.

Uitkering

"Ik heb een uitkering via het internet bij het UWV aangevraagd. Daarover werd ik gebeld. Ze kunnen niets vinden en willen van mij een loonstrook en een afschrift van een eerdere salarisoverschrijving op mijn bankrekening. Gelukkig heb ik die. En zo hoop ik toch een uitkering te krijgen."

"Ondertussen heb ik nog geen ander werk, dat ligt niet voor het oprapen. Op een gegeven moment heb ik mij ziek gemeld. Ik zit dus in de ziektewet, zonder ziektegeld weliswaar. Eind oktober had ik er geen vertrouwen meer in en stopte ik. Hij heeft mij nog een keer overgehaald voor een rit naar Luxemburg", zegt de chauffeur tenslotte.

Bijval

De chauffeur zonder geld krijgt bijval van regiomedewerker Jan Koopmans van FNV Bondgenoten: "Vanuit Nederland kunnen wij weinig doen omdat er een arbeidscontract in Luxemburg is. Daarom is onze advocaat over de grens aan het werk gegaan. Er was eerst een ander transportbedrijf dat failliet ging. De ondernemer is opnieuw begonnen. De chauffeurs krijgen een arbeidscontract vanuit Luxemburg."

"Ze rijden op de vergunning van transportbedrijf Viking uit Zwijndrecht. Dat mag niet van de NIWO. Wat wij aantreffen zijn schimmige constructies. Er zijn inderdaad meerdere loonvorderingen van onze advocaat geweest. Ik bespeur een beetje de houding van: ‘zolang ik niet reageer waait het wel over.’ Ik waarschuw chauffeurs om niet met dit bedrijf in zee te gaan."

"Er zijn signalen dat er in de regio Vennep chauffeurs geworven worden", wil Koopmans nog kwijt.

De nieuwsredactie van Transport Online heeft meerdere keren geprobeerd om contact te krijgen met Vernout. Hij geeft echter geen reactie.