Clicky


Kooiker Transport failliet: 50 ontslagen

Kooiker Transport failliet: 50 ontslagen
10-12-2013 20:14 | Faillissementen | auteur Marcel van der Voort

GROUW – De rechtbank heeft vandaag, dinsdag 10 december, Kooiker Transport Groep in Grouw failliet verklaard. Dit transportbedrijf handelt ook onder de naam Althuisius Logistics.

“Het bedrijf heeft ongeveer 50 personeelsleden. Het gaat al langer niet goed. We zijn daarom enige tijd met ze in gesprek”, aldus bestuurder Minke Jansma van FNV Bondgenoten. “Die gesprekken gingen onder andere over reorganisatie en ontslagen. Ook over een sociaal plan. Over een en ander is veel gedoe geweest”, vertelt ze verder.

“Er zouden deze week nog een aantal mensen uit moeten. Dit faillissement komt voor ons als een konijn uit de hoge hoed”, bekent Jansma. En: "Ik betreur het dat wij niet tijdig zijn ingelicht."

Boordcomputer

En vervolgt: “Ook voor de chauffeurs die over het failissement, een eigen aanvraag van de directie, over de boordcomputer moesten horen."

Nieuwe BV

Pikant detail is dat er op 6 december van dit jaar een nieuwe onderneming is opgericht onder de naam  Althuisius BV. Daar zouden 15 personen werken.

Jansma: “Ik had al een vermoeden dat er achter de schermen aan een vervolg is gewerkt. Ik vind dat wij als vakbond zo snel mogelijk met de curator aan de slag moeten. Want als er een doorstart komt moeten de huidige werknemers daar aan de slag kunnen”, stelt ze.

"Hoe dan ook het is op z'n minst niet netjes dat wij buiten de ontwikkelingen zijn gehouden. Dit werpt de verdenking op dat er iets anders aan de hand is. Dat ze van hun personeel af moeten", benadrukt Jansma.

Verliezen

“Het bedrijf is failliet omdat er structurele verliezen waren. Dat was niet op te lossen. Dit hing wel al een tijdje in de lucht”, reageert directeur Luitzen Melein dinsdagavond.

“De curator heeft mij inmiddels verteld dat ik mag gaan werken aan een doorstart. De kans is inderdaad groot dat dit via Althuisius BV gaat”, verklaart hij aan de nieuwsredactie van Transport Online.

“Daarom wordt er ook doorgewerkt. Ik ben van plan om huidige chauffeurs in het door te starten bedrijf te laten werken”, belooft Melein.