Clicky


Akkoord over sociaal plan bij Norbert Dentressangle

Akkoord over sociaal plan bij Norbert Dentressangle
27-11-2013 09:46 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

TIEL - De vakbonden hebben op maandag 25 november 2013 een akkoord bereikt met Norbert Dentressangle (ND) over een sociaal plan (beleidskader) voor de werknemers. Het betreft voornamelijk chauffeurs, die per 1 januari 2014 op de vestiging Tiel 'boventallig' worden.

Luuk Brug, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Het was een zwaar traject. Het resultaat mag er zijn. Het woord ‘ontslag’ komt in de tekst niet voor."

Door het oprichten van een intern mobiliteitscentrum bij logistiek dienstverlener ND komen er na 31 december 2013 geen werknemers van de vestiging Tiel op straat te staan. Dat is de belangrijkste afspraak in het sociaal beleidskader dat vakbonden met ND zijn overeengekomen. Werknemers die boventallig worden verklaard, blijven in dienst van ND. Zij worden, met behoud van arbeidsvoorwaarden, geplaatst bij het mobiliteitscentrum van ND. Daar krijgen ze begeleiding en scholing en worden ze geholpen bij het zoeken naar een passende functie (intern of extern).

Door het bijzondere karakter van de afspraak hebben partijen besloten niet te spreken van een ‘sociaal plan’, maar van een ‘sociaal beleidskader’. Er zijn geen afspraken gemaakt over een afvloeiingsregeling.

Brug: “ND heeft zich verplicht een uiterste inspanning te leveren om voor alle betrokken werknemers een oplossing te vinden. Dat is pure winst. Niemand komt op straat te staan. In deze tijd van groeiende werkloosheid zou dat voor de bond onacceptabel zijn.”

Met het oprichten van een intern mobiliteitscentrum gaat FNV Bondgenoten ervan uit dat er voor de chauffeurs weer een toekomst is. De vakbond is zeer te spreken over de bereidheid van ND om mee te gaan met voorstellen van de bond om in het personeelsbeleid bestaanszekerheid te koppelen aan mobiliteitsbeleid. Daarmee kan flexarbeid worden teruggedrongen en wordt gestalte gegeven aan een toekomstgericht personeelsbeleid.

Op donderdag 28 november bespreekt FNV Bondgenoten het resultaat met de leden bij ND in Tiel. De bond hoopt dat de afspraken ertoe zullen leiden dat de chauffeurs in Tiel weer perspectief krijgen.

Brug: “De laatste tijd was de teleurstelling en frustratie onder de chauffeurs groot. Het ondermijnde de mensen. Met de afspraken van 25 november hopen we die ontwikkeling een halt te hebben toegeroepen.”