Clicky


Controleurs NS krijgen gevechtbestendige kleding

Controleurs NS krijgen gevechtbestendige kleding
05-11-2013 10:26 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

(Novum) - NS-medewerkers die controleren op onder meer zwartrijden krijgen zo snel mogelijk een robuuster uniform. Vakbonden en de NS hebben afspraken gemaakt over een proef met twintig medewerkers. Zij krijgen nieuwe broeken en gele jassen, zegt vakbondsbestuurder bij FNV Spoor Roel Berghuis. De proef gaat nog deze maand van start.

"Het is lullig om te zeggen, maar bij de eerste de beste vechtpartij zit er al een scheur in de broeken die nu worden gedragen", zegt Berghuis. Met het veranderen van de kleding verschuift ook het taakaccent van de Service & Veiligheidsteams. Die heten voortaan Veiligheid & Serviceteams.

Als het nieuwe uniform bevalt, krijgen alle medewerkers van deze teams een nieuw uniform. Daarnaast wordt bekeken of zij meer bevoegdheden of wapens moeten krijgen. Verder is afgesproken dat de teams voortaan bij voorkeur uit vier personen bestaan. "Dat voelt een stuk professioneler en de kans dat iemand dan agressief wordt is een stuk kleiner", zegt Berghuis.

De komende twee maanden wordt een stuk meer gecontroleerd op zwartrijden. Daar zou agressie namelijk vaak mee beginnen. Ook komen de ov-bedrijven komend jaar met een publiekscampagne over de impact van geweld op hun personeel. Die campagne wordt vergelijkbaar met de campagne over geweld tegen ambulancemedewerkers.

Verder moet de overheid volgens de vakbonden en de NS meer geld vrijmaken voor de spoorwegpolitie. Zij hebben afgesproken samen aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) te vragen het sluiten van spoorwegpolitielocaties te heroverwegen.

Het is een slechte zaak dat op steeds meer stations geen spoorwegpolitie rondloopt, zegt Berghuis. "Nu is de veiligheid op het spoor steeds vaker een van de taken van de regionale agent en dan raakt het al snel ondergesneeuwd."

Als de spoorwegpolitie op het station zit, leren de medewerkers van de NS en de spooragenten elkaar ook kennen, wat hun werk volgens Berghuis efficiënter maakt. "En met het verdwijnen van de spoorwegpolitie verdwijnen ook de ophoudkamers waar je agressieve verdachten even kon laten uitrazen."