Clicky


ISPM 15 garandeert probleemloos wereldwijd transport van houten verpakkingen

ISPM 15 garandeert probleemloos wereldwijd transport van houten verpakkingen
04-11-2013 10:05 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

TILBURG - Met regelmaat komt de volgende situatie voor: een partij goederen wordt naar het buitenland getransporteerd. De klant staat klaar om de producten te ontvangen. Maar dan gaat het mis. Het transport wordt bij de grens tegengehouden en teruggestuurd. De pallets waarop de goederen zijn vervoerd mogen het land niet in, want deze zijn niet conform ISPM 15.

De laatste decennia is wereldwijd transport enorm toegenomen. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van houten verpakkingen, zoals pallets, kisten, kratten, industriële verpakkingen, kabelhaspels en stuwhout. Houten verpakkingen hebben heel veel voordelen. Hout is te repareren, te recyclen en de grondstof is, mits uit productiebossen afkomstig, oneindig. Maar met houten verpakkingen kan ook levend ongedierte meeliften. Misschien herinnert u zich nog de uitbraak van het dennenaaltje enkele jaren geleden in Spanje en Portugal of die van de Aziatische boktor, waardoor flinke stukken Europees bos zijn aangetast. Ook de industrie werd daarmee aanzienlijke schade toegebracht.

Ongedierte gedood

ISPM 15 is een mondiale standaard voor fytosanitaire maatregelen om te garanderen dat levend ongedierte zich niet via houten verpakkingen verspreidt. Het hout wordt conform ISPM 15 behandeld en gemarkeerd. Bij die behandeling wordt het verpakkingshout voor gebruik verwarmd in een droogkamer tot de kern van het hout dertig minuten lang een temperatuur van minimaal 56 graden heeft bereikt. Daarmee is al het levende ongedierte gedood. De behandelde pallet of kist krijgt vervolgens de markering (het IPPC-merkteken) die aangeeft uit welk land en van welke leverancier deze afkomstig is.

183 aangesloten ondernemingen

In Nederland geeft de Stichting Markering Houten Verpakkingen (SMHV) sinds 2003 uitvoering aan het markeringsprogramma. De internationale eisen staan in het Handboek SMHV. Inkopers en gebruikers van houten verpakkingen verzekeren zich van probleemloos internationaal transport door zaken te doen met ondernemingen die bij de SMHV zijn geregistreerd. Dat zijn er inmiddels 183. Zij voorkomen daarmee dat houten verpakkingen aan de grens worden vastgehouden, teruggestuurd of zelfs vernietigd. Leveranciers van houten verpakkingen zijn verplicht op de factuur te vermelden dat zij zijn aangesloten bij SMHV.

Centraal register

Het systeem staat onder accreditatie en er zijn drie certificatie-instellingen die toezien op naleving van de eisen. Ondernemingen die zijn aangesloten bij SMHV zijn opgenomen in het centraal register van SMHV, wat is terug te vinden op de website www.smhv.nl. Iedere aangesloten onderneming beschikt over een uniek registratienummer. Dit nummer maakt onderdeel uit van het internationaal erkende IPPC-merkteken, dat op het hout of de houten verpakking moet zijn aangebracht.