Clicky


Vrachtwagenchauffeur ontslagen na 'suggestieve' smsjes

Vrachtwagenchauffeur ontslagen na 'suggestieve' smsjes
26-10-2013 10:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ENSCHEDE - De rechter heeft donderdag 24 oktober bepaald dat een vrachtwagenchauffeur terecht is ontslagen. De vrachtwagenchauffeur wordt er door zijn werkgever van verdacht dat hij spullen van het bedrijf gestolen heeft. De vrachtwagenchauffeur werd hierop op 26 augustus 2013 op staande voet ontslagen. De werknemer ontkent echter alle betrokkenheid en stapte naar de kantonrechter voor een kort geding waarin hij eiste dat zijn ontslag werd teruggedraaid.

Op de mobiele telefoon van de vrachtwagenchauffeur werden echter suggestieve smsjes gevonden waar de werknemer geen duidelijke uitleg over wil geven. Uit deze berichten kon de werkgever redelijkerwijs de conclusie trekken dat de werknemer mogelijk betrokken is bij de diefstal.

De diefstal heeft op drie plaatsen plaatsgevonden. De rode vrachtwagen stond geparkeerd bij de chauffeur. De oplegger met de bak met inhoud stond voor het bedrijfsterrein en de bak met inhoud zonder oplegger stond op het bedrijfsterrein. Deze omstandigheden deden bij de werkgever het vermoeden oprijzen dat de diefstal met kennis van binnenuit moest zijn gepleegd. Daarom heeft hij zijn personeel gevraagd hun telefoontjes bij hem in te leveren. De, inmiddels ontslagen, chauffeur was de enige die dat weigerde. Uiteindelijk heeft hij in de loop van de dag zijn telefoon door zijn broer laten afgeven.

Met toestemming van de politie heeft de werkgever de telefoon van de chauffeur laten uitlezen, de resultaten daarvan waren pas (mede omdat de usb-poort van de telefoon vernield was en deze eerst gerepareerd moest worden) op zaterdagmiddag 24 augustus 2013 beschikbaar.

Op de telefoon werden smsjes aangetroffen met de volgende teksten:

20 aug: ÿ: (…) Als het goed is heb ik een grote hal waar je met vrachtwagen naar binnen kan.

20 aug: D@ha dat is super dan gaat alles toch nog goed komen (…)

20 August: ÿ weet je dat vanavond all met die hal? dan kun je die rooje ophalen goed gevuld staat in [plaats] of [plaats] bij [B] (…)

De werkgever heeft de vrachtwagenchauffeur nog diezelfde avond met deze berichten geconfronteerd. Omdat de chauffeur niet kon aangeven waarom deze berichten op zijn telefoon stonden, heeft de werkgever met onmiddellijke ingang een einde gemaakt aan het dienstverband met de chauffeur.

De chauffeur had bij de kantonrechter gevorderd het ontslag terug te draaien. De kantonrechter oordeelt dat gelet op de gedetailleerdheid van de sms berichten waar het gaat om de kleur van de vrachtauto (rood), het feit dat deze geparkeerd stond bij [B] in [plaats], dat gesproken wordt over een losse bak in [plaats] en een aanhangwagen(oplegger), de werkgever voldoende redenen had om aan te nemen dat de chauffeur mogelijk betrokken was bij de diefstal van zijn bedrijfseigendommen. Te meer nu de vrachtwagenchauffeur tegenover hem ook niet duidelijk heeft willen maken wat de strekking van deze berichten op zijn telefoon was. Ook ter zitting heeft de chauffeur niets willen zeggen over de aard en strekking van deze berichten op zijn telefoon.