Clicky


Russen nog niet klaar met arrestatie Borodin

Russen nog niet klaar met arrestatie Borodin
17-10-2013 16:24 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Rusland wil nog donderdag aanvullende uitleg van Nederland over het incident rond de diplomaat Dmitri Borodin. Dat heeft de woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken Aleksandr Loekasjevitsj gezegd tegen Interfax. Rusland wil dat de verantwoordelijken worden gestraft.

"We kunnen de excuses van Nederland niet beschouwen als afsluiting van wat er is gebeurd", zo tekende het Russische persbureau op uit de mond van Loekasjevitsj. Volgens hem heeft Rusland geen antwoord gekregen op enkele 'sleutelvragen' in de kwestie rond de arrestatie van Borodin, de tweede man van de Russen in Den Haag.

Behalve om een straf voor de betrokken agenten zou het ook gaan om een vergoeding van de materiële en immateriële schade die de diplomaat en zijn gezin door de affaire hebben geleden.

De Russische president Vladimir Poetin eiste vorige week dinsdag niet alleen excuses van Nederland, maar ook dat de verantwoordelijken zouden worden gestraft. Dat laatste werd later die week herhaald toen de Russen de excuses van Nederland en het feitenrelaas over de arrestatie hadden ontvangen.

Borodin werd gearresteerd, nadat hij naar verluidt in dronken staat zijn kinderen had mishandeld. Dit had niet mogen gebeuren omdat hij diplomatieke onschendbaarheid geniet. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei dat hij 'persoonlijk begrip' had voor het optreden van de agenten. Er worden geen stappen ondernomen.

Dinsdag werd in Moskou de tweede man van de Nederlandse ambassade Onno Elderenbosch thuis overvallen. De diplomaat werd op de grond gegooid en later gekneveld, terwijl zijn woning overhoop werd gehaald. Er werden geen spullen ontvreemd. De Russen zeggen het incident te betreuren en hebben een onderzoek ingesteld naar het voorval.