Clicky


Kamp vraagt belbedrijven om tegoedgarantie

Kamp vraagt belbedrijven om tegoedgarantie
17-10-2013 14:02 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - Het moet makkelijker worden voor consumenten hun bel- en datategoed te behouden. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) roept de telecomaanbieders de keuzemogelijkheden vrijwillig te verruimen. Gebeurt dat niet, dan pas wil Kamp dat volgend jaar alsnog wettelijk regelen.

Kamp constateert donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat consumenten momenteel erg weinig keuze hebben als ze hun beltegoed naar de volgende maand of maanden willen meenemen. Wel ziet hij dat er steeds meer abonnementen worden aangeboden waarbij onbeperkt kan worden gebeld of ge-sms't, waardoor houdbaarheid van tegoeden minder problematisch is.

"De telecommarkt is een dynamische markt, waar de ontwikkelingen snel gaan", schrijft Kamp. "Ik ben er dan ook niet toe genegen direct naar het wetgevingsinstrument te grijpen om het meenemen van bel-, sms- en datategoeden te regelen."

Kamp wil wel dat de consument meer keuze krijgt. Volgens hem is zelfregulering geen optie, aangezien dit mogelijk tot ongeoorloofde kartelafspraken leidt. Met de oproep van Kamp om consumenten meer keus te bieden, hoopt hij dat de markt vrijwillig in beweging komt.

De minister kondigt verder in de Kamerbrief aan dat consumenten die meerdere diensten afnemen van een bedrijf, zoals tv, vaste telefonie en internet, vanaf 1 januari makkelijker moeten kunnen overstappen. Dat hebben de providers onderling afgesproken. Die afspraak gold al voor enkele diensten.

Verder komt er als het aan Kamp ligt geen nationale regeling waardoor consumenten automatisch worden afgesloten van mobiel internet als zij over hun limiet zijn gegaan. De Kamer had Kamp verzocht hier wel naar te kijken. De minister wijst erop dat hierover al Europese regels in de maak zijn en dat consumenten hier al voldoende keuzes in kunnen maken.