Clicky


14 maanden cel voor frauderende voormalig Europe Flyer-directeur

14 maanden cel voor frauderende voormalig Europe Flyer-directeur
01-10-2013 18:46 | Criminaliteit | auteur Marcel van der Voort

HUISSEN - Voormalig eigenaar Ben S. van het eerder gesneuvelde transportbedrijf Europe Flyer in Huissen is door de Haagse Hoge Raad dinsdagochtend veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden. Omdat hij fraude heeft gepleegd bij onder andere genoemde onderneming.

Het gaat om fraude met facturen en de omzet. In eerste instantie werd S. in 2009 veroordeeld, hij ging in hoger beroep en kreeg 15 maanden cel. Vervolgens ging S. in cassatie en de Hoge Raad gaf hem een maand minder.

Valse facturen

S. heeft  zich schuldig gemaakt aan het valselijk opmaken van facturen met het doel deze valse facturen zelf te gebruiken of anderen te laten gebruiken alsof het echte facturen waren. De facturen die S. zelf gebruikt heeft, zijn opgenomen in de administratie van ondernemingen waarvan hij de baas was.

De vervalste facturen zijn gebruikt om bij de Belastingdienst ten onrechte omzetbelasting terug te claimen. S. heeft  eerder in de rechtbank bekend dat hij valse facturen liet opmaken omdat hij contant geld nodig had.

Financiële problemen

Ook biechtte S. op dat hij de facturen heeft gebruikt om zijn financiële problemen weg te werken met behulp van een teruggaaf van de omzetbelasting.

Het is op zichzelf mogelijk vóór de feitelijke levering van een goed of dienst de op een factuur vermelde omzetbelasting terug te vragen, maar dan moet er wel sprake zijn van een reële levering.

Maar de door en namens S. gesuggereerde leveringen worden echter niet ondersteund door contracten of andere bewijsmiddelen en zijn niet aannemelijk geworden.

Bovendien is van sommige gesuggereerde leveringen door anderen verklaard dat die helemaal niet zijn geweest. En na de gewone rechtszitting, het hoger beroep, is het nu ook voor de Hoge Raad duidelijk dat transportondernemer S. in de fout is gegaan.

S. had bij de frauduleuze  handelingen een leidende en sturende rol ten opzichte van zijn mededaders, die met hem meededen omdat zij in financiële nood verkeerden. Of meededen omdat ze een schuld bij S. hadden. Hij heeft uit winstbejag gehandeld.

S. is onbereikbaar

Uiteraard heeft de nieuwsredactie geprobeerd om Ben S. een reactie te laten geven. Hij blijkt dinsdagavond onbereikbaar voor commentaar.

Edwin Atema: Prachtig

Bestuurder Edwin Atema van FNV Bondgenoten is wel bereikbaar. “Dat hij is veroordeeld is prachtig. Dit is echter het topje van de ijsberg”, zegt hij.

“Zulke transportondernemers  moeten flink worden gestraft”, meldt hij kort daarna.

En: “Zo zie je maar dat door de publieke interesse dit soort misdaden worden aangepakt.”