Clicky


OM en NIWO samen in de strijd tegen malafide transportbedrijven

OM en NIWO samen in de strijd tegen malafide transportbedrijven
16-09-2013 11:10 | Transport | auteur De Redactie

RIJSWIJK/DEN HAAG - De Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) en het Openbaar Ministerie (OM) gaan hun samenwerking bij de aanpak van malafide ondernemingen intensiveren, meldt de NIWO.

Toepassing van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) zal hierbij een belangrijke rol spelen.

Op grond van de Wet Bibob kan de officier van justitie (OvJ) de NIWO wijzen op de wenselijkheid om een advies bij Bureau Bibob aan te vragen (zogeheten ‘tipfunctie’). Een aanvrager van een communautaire vergunning of een houder van een communautaire vergunning kan bij de OvJ bekend zijn doordat er bijvoorbeeld een strafrechtelijk onderzoek naar betrokkene loopt of dat betrokkene meermalen met justitie in aanraking is gekomen. Het OM gaat meer gebruik maken van de mogelijkheid om de NIWO te tippen.

Nadat de NIWO een tip heeft gekregen, wordt de onderneming hiervan op de hoogte gesteld en wordt Bureau Bibob verzocht om advies uit te brengen omtrent de mate van gevaar dat de vergunning wordt gebruikt voor criminele activiteiten, zoals bijvoorbeeld drugssmokkel, mensenhandel of faillissementsfraude. Bij een ernstige mate van gevaar kan de NIWO de aanvraag voor een vergunning afwijzen of een reeds verleende vergunning intrekken. De intensievere samenwerking zal naar verwachting leiden tot meer ‘tips’ en meer afwijzingen en intrekkingen van vergunningen.