Clicky


RWG-terminal op Maasvlakte 2 wordt een van de modernste ter wereld

RWG-terminal op Maasvlakte 2 wordt een van de modernste ter wereld
10-09-2013 11:07 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAM - ICT-dienstverlener Dimension Data gaat voor een op Maasvlakte 2 nieuw te bouwen overslagterminal van Rotterdam World Gateway (RWG) de volledige IT-omgeving ontwerpen en implementeren. Dit megaproject met betrekking tot containeroverslag gaat live in het vierde kwartaal van 2014. De bouwwerkzaamheden zijn nu in volle gang. Dimension Data implementeert voor deze geheel geautomatiseerde terminal twee redundant uitgevoerde datacenters, de intelligente netwerkinfrastructuur, een unified communications- en virtual desktop-omgeving en de informatiebeveiliging van het geheel.

De terminal zal een van de modernste en meest milieuvriendelijke overslagbedrijven ter wereld worden. Afhandeling van de nieuwe generatie ultragrote containerschepen wordt mogelijk. RWG zal volledig zijn ingericht op intermodale afhandeling van de overslag. Dit wil zeggen dat zoveel mogelijk containers via de binnenvaart en het spoor hun weg naar het achterland vervolgen. De overslagcapaciteit van de eerste fase zal 2,35 miljoen TEU (Twenty feet Equivalent Unit) bedragen.

Het betreft een geheel geautomatiseerde containerterminal. Van automatisch gestuurde kranen tot en met het horizontale transport van de containers naar de automatische stack (tijdelijke opslag). Dit horizontale transport gebeurt door 59 computergestuurde voertuigen (AGV's).

De testperiode van de IT-omgeving start in oktober 2013 om zo klaar te zijn in het tweede kwartaal van 2014. Alle IT-communicatie binnen de terminal verloopt via het IP-netwerk en de datacenters. De data varieert van biometrische scans van chauffeurs bij aankomst tot en met de informatie die nodig is, zodat een kraan de juiste container op de juiste vrachtwagen of trein, of het binnenvaartschip overslaat. De omgeving moet gegarandeerd 24x7 vlekkeloos draaien en daarom heeft Dimension Data een hoog-beschikbare, redundante netwerk- en datacenterarchitectuur ontworpen, onder andere op basis van technologie van Cisco, EMC en VMware. De omgeving wordt zodanig ingericht, dat opschalen in de komende jaren geen enkel probleem is.

"Er kan en mag niets aan het toeval overgelaten worden. Als de terminal downtime ervaart, heeft dat effect op de gehele transportketen. Als de IT-systemen niet goed functioneren, staat er bijvoorbeeld binnen de kortste keren een enorme file op de N15. Alle processen in de terminal werken via een geautomatiseerd systeem. Dat begint al bij de aankomst van een vrachtwagen die een container komt ophalen. Staat die door downtime stil aan het begin van de terminal doordat de kentekenplaat niet te scannen is, dan wordt de rij achter de vrachtwagen snel langer. Een kritischer IT-omgeving is bijna niet voor te stellen", zegt Sidney Nederlof, IT Manager bij Rotterdam World Gateway.

"Dimension Data is voor ons een 'trusted advisor' die actief met ons meedenkt om onze branchespecifieke uitdagingen op te lossen met de juiste kennis, kunde, oplossingen en diensten. Dat is wat je bij een groot project als dit nodig hebt", aldus Nederlof,

"We zijn heel trots op deze opdracht die ons op het lijf geschreven is. Dimension Data heeft al eerder de nodige ervaring in deze branche opgebouwd en kan die nu laten zien in dit schitterende project. Op deze wijze kan Dimension Data zijn steentje bijdragen aan de groei van RWG en de verdere ontwikkeling van Rotterdam als Mainport voor Europa", zegt Jan Willem Dees, Managing Director van Dimension Data Nederland.