Clicky


45 DAF Brandweerwagens voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

45 DAF Brandweerwagens voor de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
26-08-2013 16:03 | DAF | auteur De Redactie

Tijdens de feestelijke bijeenkomst bij DAF Trucks N.V. op 20 augustus overhandigde Coen van Gemert, algemeen directeur van Gemco Mobile Systems in Son, de sleutels van de eerste twee tankautospuiten aan Arjen Littooij, algemeen directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De voertuigen worden verdeeld en ingezet in deze veiligheidsregio.

De vloot wordt uitgevoerd in drie types: 10 x combinatie van een tankautospuit en hulpverleningsvoertuig (HV), met een wielbasis van 4300mm en extra uitgerust met een lier en generator, de bepakking is LFR voorschrift HV en VRR standaard; 11 x in slagkrachtuitvoering (SK) met een wielbasis van 4000mm bepakking LFR voorschrift en 24 voertuigen in de standaarduitvoering (ST) met een wielbasis van 4000mm, waarvan de bepakking conform VRR standaard is.

Het  hydraulisch gereedschap voor alle voertuigen wordt geleverd door de Holmatro groep in Raamsdonkveer. De voertuigen worden opgebouwd op de DAF LF55 met 280 pk Euro-5 motor en uitgevoerd met een volautomatische Allison versnellingsbak, dagcabine met elektrisch verstelbare en verwarmde spiegels, elektrische ramen, combilampen in de bumper, bestuurdersairbag, luchtgeveerde bestuurdersstoel, gordelspanners en 1 of 2 PTO’s.

De manschappencabine, uitgevoerd met airco, is geïntegreerd in de achteropbouw en geproduceerd en uitgevoerd door Plastisol in Wanroij. Alle zitplaatsen zijn voorzien van gordelspanners. Tevens zijn de cabines voorzien van ‘busdeuren’ met pneumatische opstapklep. De achteropbouw is uitgevoerd met zeven rolluiken, 2000 liter watertank, 200 liter schuimvormend middel, 4 opstapkleppen voor de achteropbouw en rondom LED-verlichting. Op het dak is een arboladderrek geplaatst.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

De regio omvat het gebied Krimpen aan den IJssel, de Zuid-Hollandse eilanden tot en met Hoek van Holland. De heer John van Delzen, hoofd materieel en logistiek, bedenker van het concept en belast met de begeleiding en coördinatie met Gemco is zeer tevreden met de samenwerking. “Er is een puur Nederlands product gerealiseerd, dat door Roteb in Rotterdam wordt onderhouden en waarbij wij zelfs nog de beschikking hebben over reserve voertuigen”. Binnen de regio zijn ruim 1360 personen werkzaam, waarvan 360 repressief beroepspersoneel en 1000 vrijwilligers. De nieuwe voertuigen worden over de diverse brandweerkazernes verdeeld. Het concept gaat uit van totale ontzorging inclusief bepakking en betreft het nominaal houden voor de duur van 15 jaar.

Het hoofdkantoor van de regio is gevestigd aan de Wilhelminakade in Rotterdam.

De huidige vloot omvat 55 tankautospuiten, 11 slagkracht wagens, 10 hulpverlening- voertuigen en 5 snelle interventievoertuigen.