Clicky


Luchtmengmachine beschermt fruit tegen vorst

Luchtmengmachine beschermt fruit tegen vorst
23-04-2013 11:00 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Een fruitteler uit het Drentse Marwijksoord heeft afgelopen weekend met een zelf ontwikkelde luchtmengmachine zijn fruitbomen kunnen beschermen tegen de vorst. De drie meter hoge machine met elektromotor en sensoren blaast warmere lucht uit hogere lagen richting de grond.

In het weekeinde vroor het 's nachts 5 graden. De luchtmengmachine zorgde ervoor dat de temperatuur steeg tot een graad onder nul bij de fruitbomen, aldus fruitteler Kees Goense. Zo kreeg de vorst geen grip op zijn bessen-, pruimen- en appelbloesems.

Volgens Harry de Coo van LTO Projecten die het experiment ondersteunt zijn de resultaten veelbelovend. "Het is een wapen voor fruittelers in de strijd tegen de vorst. De afgelopen twee jaar hebben Nederlandse telers flinke schade geleden. Dan wil je wel maatregelen nemen. Deze uitvinding kan ervoor zorgen dat Nederlandse fruittelers zich in de toekomst minder zorgen hoeven te maken over nachtvorst."


Goense heeft de machine bedacht in samenwerking met Mesken Constructie en Machinebouw uit Smilde. "Het principe is eenvoudig. De werking is gebaseerd op die van een helikopter. Die blaast de lucht ook naar beneden", zegt Goense.

Volgens Goense zijn de kosten voor de aanschaf van een luchtmengmachine te overzien. „Het gaat om een investering van naar schatting tienduizend euro voor één hectare. Goedkoper kan ook, want het is zelfs mogelijk een bouwpakket te bestellen."

Andere telers beschermen hun fruit door de knoppen te besproeien. Door dat permanent te doen krijgt de vorst geen vat op de bloesems.