Clicky


67. Gek van voetbal

67. Gek van voetbal
01-06-2012 09:27 | Columns | auteur Marcel Heinsbroek
Dames en heren, jongens en meisjes, vriendjes en vriendinnetjes, burgers en buitenlui, vriend en vijand: luister en huiver, lees en beef, want ik schrijf het maar één keertje hardop: IK HAAT VOETBAL!!!

Zo, hèhè, dat is er uit. Het moet maar eens gezegd zijn. Hele volksstammen, of hier en daar een volksboompje, zullen dat maar raar vinden. Voetbal is nu eenmaal volkssport nummer 1; dat niet leuk vinden schijnt een onbestaanbaar iets te zijn. Zodra ik meld dat ik er niks mee heb word ik aangekeken of ik gek ben. In dit land moet en zal je van voetbal houden, of je wilt of niet. En ik 'wil niet'.

Laat ik eens proberen om u, liefhebbers, mijn negatieve kijk op deze uiterst irritante Maatschappijvervuiling uit te leggen.

Neem nu bijvoorbeeld de salarissen van deze beroepsmatig tegen een bal aanschoppende personen. Lang niet allemaal zullen ze een miljoenenvergoeding krijgen, maar er zijn er mijns inziens (te) veel die een dermate hoog loon krijgen dat ik me afvraag of beloning en prestatie nog wel met elkaar in evenwicht zijn. Vaak hoor ik zeggen: "Voetballers moeten het in een paar jaar verdienen, want na hun dertigste zijn ze uitgespeeld."

Ach, had ik dat maar geweten toen ik lang geleden bij mijn eerste werkgever begon: "Baas, ik wil na mijn dertigste stoppen. Wilt u mijn loon voor 47 jaar werken aub binnen 12 jaar betalen?" Hij had me waarschijnlijk met een welgemikte strafschop het pand uit geknikkerd. Nee, ik moet gewoon tot (na) mijn 65ste buffelen. Waarom zou zo'n grootverdiener dat niet kunnen? Ze hebben benen waarmee ze kunnen lopen, ja zelfs hardlopen, en aan de armen en handen waarmee zij die snelle passen balanceren en sturen mankeert ook niets.

In het transport worden nog duizenden chauffeurs gezocht. Wel nog even een opleiding volgen zodat u iets meer kan dan alleen een x-je zetten onder een contract dat een tekst bevat die niet meer inhoudt dan: "Jij voebald hier bei onse klub voor een, twee, drie- veelduitsent Euro."

Ook Tante Post, voorgangster van de uitdunnende en, naar eigen zeggen, verarmde Familie Brief, zoekt middels oranjegekleurde (...) advertenties naar nieuwe postbezorgers. Al heeft de voormalige PTT echt nog wel andere bronnen om aan te boren...



Ook aan het gedrag van de supporters erger ik mij groen en geel, en ik bedoel hiermee niet de kleuren van ADO Den Haag. Het gaat mij dan niet eens om de hooligans*, ik mag aannemen dat werkelijk iedereen deze groep 'fans' verafschuwd, maar om zaken als 010 en 020, de aanduidingen van (telefonisch) Rotterdam en Amsterdam, u weet wel, waar Feyenoord en Ajax (v/h Feijenoord en Ajaks) wonen. Ik was echt verbijsterd toen ik hoorde dat een Rotterdamse chauffeur niet verder wilde rijden dan Leiden omdat hij anders "...in de buurt van die andere stad..." kwam. Supporters van andere clubs uit voornoemde steden (Sparta, Excelsior, SVV, FC Den Bosch, FC Amsterdam, u kent ze wel. Ik niet; ik moest het opzoeken) doen niet zo krampachtig en zijn over het algemeen wat normaler en relaxter in de omgang.

Bij een tankstation net ten zuiden van Heerenveen kwam ik een Brabander tegen die niet meer met mij wilde praten omdat ik, gehoord mijn accent uit (de buurt van) Rotterdam kwam, 'dus' Feyenoordfan moest zijn, terwijl hij Ajaxadept was. Te sneu voor woorden, nietwaar?

Mijn dochter Wendy werkt hier ter stede bij de BGS, de Sociale Werkvoorziening, beter bekend als de Sociale Werkplaats. Niet als directiesecretaresse, za'k maar zeggen. Haar collega's en zij zijn allen groot fan de van de grootste voetbalclub uit buurgemeente Rotterdam. Velen van hen zitten op zondag op de tribune. Soms denk ik wel dat het, qua IQ, in steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht Doetinchem, Heerenveen en noem al die andere voetbalsteden maar op, niet anders is. Deze groep bezoekers zijn over het algemeen niet de lastigste of vervelendste. Hun clubliefde uit zich vaak in het 24 uur per dag dragen van een clubshirt, en als kiezen voor het thuis-, uit-, of ceremonieel shirt te moeilijk is, het over elkaar dragen van alle 3 de shirts. Dat is lief, en volkomen onschuldig.

Laat mij verder niet te veel zeggen over de transformatie van gezellige straatjes in afgrijselijke oranje achterbuurten, grotten, enclaves, waar ik dan nog niet dood gevonden wil worden. Heel slinks heeft een en ander nog een zijdelingse reden. Ooit stond ik 's nachts op Schiphol met 100 vrachtbrieven en documenten, waarvan er 60 slecht ingevuld waren en 20 helemaal blanco, omdat de dames en heren van kantoor Zestienhoven haast hadden om op tijd thuis te zijn om op TV een wedstrijd van het Nederlands Elftal te bekijken. Ik mocht iemand uit zijn bed bellen om mij met de lastigste documenten te helpen. Hij was daar natuurlijk niet blij mee. Dat werd nog een aardige rel ’s anderdaags!

Het moge duidelijk zijn: het komende EK Voetbal is niet aan mij besteed. Het enige echt leuke er aan vind ik de her en der gratis uitgedeelde oranje shirtjes: dat zijn weer mooie poetsdoeken!

Dames en heren, jongens en meisjes, vriendjes en vriendinnetjes, burgers en buitenlui, vriend en vijand: Ik wens u heel veel plezier met en tijdens het EK voetbal, maar laat mij er alstublieft buiten!

Marcel Heinsbroek

[size=1]*Dit realiseren veel Oranje-liefhebbers zich niet: 'Hooligans' komt van de noord-Londense zeer gewelddadige familie Hooligan, dus Engels, en in het Nederlandse volkslied staat de zin "...ben ik van Duitschen bloed". Hoe Oranje, hoe Nederlands zijn voetbalsupporters eigenlijk?