Clicky


Groene vlam in de pijp voor Sipma Transport

Groene vlam in de pijp voor Sipma Transport
10-08-2011 15:24 | Bedrijfsnieuws | auteur de redactie
MARWIJKSOORD - "Zwarte roetpluimen en chauffeurs die, getatoeërd en in een hemd achter het stuur, het leven van andere weggebruikers vergallen". De transportsector kampt nog met veel van dergelijke vooroordelen. Directeur Herman Weringa van Sipma Transport uit Marwijksoord maakt er in één klap korte metten mee. Het bedrijf is ISO 14001 gecertificeerd.

De tijden sinds de hit van Henk Wijngaard in 1978 zijn veranderd. De auto's van Sipma Transport hebben nog altijd de vlam in de pijp. Maar wel met maar liefst 35 tot 40.000 liter brandstof per jaar minder. Want een structurele reductie van 3,5% op het brandstofverbruik is één van de doelen die Weringa zich heeft gesteld. Daarvoor neemt het bedrijf diverse maatregelen. Dat is niet alleen bedrijfseconomisch goed, maar ook goed voor het milieu. Verder onderzoekt Weringa de mogelijkheden om met hybride auto's te rijden. Dus vrachtwagens die rijden op diesel en op elektriciteit en slim gebruik maken van vrijgekomen energie.

De belangrijkste reden om het ISO 14001 certificaat te halen is echter dat Sipma Tranport een duurzame bedrijfsvoering als onderdeel ziet van haar strategie op de lange termijn. Het bedrijf vindt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) erg belangrijk. Daarom stelt het deze strenge eisen aan zichzelf. Nog niet zoveel transportbedrijven denken na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Sipma Transport is een voorloper op dit gebied, slechts enkele transportbedrijven in het Noorden hebben dit specifieke milieu-certificaat.



Met het certificaat laat Weringa zien dat zijn organisatie serieus werk maakt van MVO. Dat stopt overigens niet wanneer het certificaat eenmaal binnen is. Het bedrijf wil zich op het gebied van MVO continu blijven verbeteren. Dat is ook nodig, want jaarlijks wordt getoetst of het bedrijf nog aan de strenge eisen voldoet. Sipma Transport ziet het als onderdeel van zijn strategie op de lange termijn. Want het is het ondernemen van de toekomst zo verwacht Weringa.

Adviesburo KVM uit Groningen heeft Sipma Transport begeleidt in het traject. Het DNV (Det Norske Veritas) heeft de certificering uitgevoerd.