Clicky


Raadselachtige benzeenpiek langs A15

Raadselachtige benzeenpiek langs A15
05-02-2012 19:24 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - In het Botlekgebied bij de A15 is zaterdagmiddag een enorme piek gemeten in de uitstoot van benzeen. De waarde was ruim vijftien keer hoger dan toegestaan, blijkt uit gegevens op de website van de Milieudienst Rijnmond.

Waar het kankerverwekkende benzeen vandaan kwam, is onduidelijk. De dienst denkt dat een file op de snelweg of een ontgassend schip de vermoedelijke oorzaak is.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt van een 'schrikbarende' meting en wil dat het kabinet opheldering verschaft over de oorzaak van de hoge concentratie. Hij denkt niet dat tankopslagbedrijf Odfjell de veroorzaker is. Dat bedrijf lekt al jaren benzeen en staat onder curatele van de provincie.



Mensen die worden blootgesteld aan benzeen kunnen bewusteloos raken. Een kubieke meter lucht mag niet meer dan vijf microgram benzeen bevatten, maar zaterdag tussen 17.00 uur en 18.00 uur werd in de buurt van Odfjell ruim 75 microgram gemeten. Gestreefd wordt naar een waarde van één microgram.

De Milieudienst Rijnmond verricht maandag aanvullend onderzoek om de bron van de piek vast te stellen. Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat Odfjell de oorzaak is, daarvoor stond de wind verkeerd, aldus de dienst.